Koda potovanja: D-Azori v družbi Mojce Mavec

Kratek opis potovanja: Odmaknjeni in neokrnjeni Azori so zaradi svoje bogate flore in favne poimenovani tudi »Galapagos Atlantika« ali »Havaji Evrope«. Med obiskom otokov lahko občudujemo zelena polja, ki jih obdajajo svetlo modre hortenzije, pa stožčaste vulkane, skrivnostna jezera v vulkanskih kalderah, kite in delfine ki plavajo v bližini obale in še in še. Odlična destinacija za pohodništvo in avanture na prostem. Raj za ljubitelje cvetja. Odlična destinacija za vse, željne opazovanja kitov in delfinov.

Trajanje potovanja: 8 dni

Zanimivosti: pridružila se nam bo čudovita Mojca Mavec, novinarka in svetovna popotnica, direktni čarter iz Ljubljane, štirje otoki: Sao Miguel, Faial, Pico in Terceira, odtenki zelenih plantaž čajev na otoku San Miguel, botanični vrt Terra Nostra z več kot 600 vrstami kamelij, Ponta Delgada, mestece, ki spominja na  pomanjšano verzijo Lizbone. Brez doplačila za manjšo skupino, v program so že vključeni vsi izleti

Odhodi: 23.11.

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 1.599 EUR po osebi

Vključeno v ceno:

 • letalski prevozi s posebnim letalom po programu
 • letališke in varnostne pristojbine
 • 7 x nočitev z zajtrkom v dvoposteljni sobi v hotelih 4* na otokih po programu
 • izlet v Sete Cidadesz obiskom tovarne keramike na otoku Sao Miguel
 • celodnevni ogled otoka Sao Miguel
 • ogled »kuhinje na prostem«, postopka priprave »cozida« in tradicionalno kosilo v Furnasu
 • celodnevni ogled otoka Terceira
 • pokušina gina in obisk muzeja v tradicionalni taverni v Horti
 • vožnja s trajektom na otok Pico
 • obisk družinske vinarne s pokušino na otoku Pico
 • degustacija ananasovega likerja na otoku Sao Miguel
 • vstopnina v Botanični vrt Terra Nostra na na otoku Sao Miguel
 • obisk tovarne čaja na otoku Sao Miguel
 • obisk Muzeja vina na Terceiri
 • obisk lokalne kavarne (kava/čaj in kolački)
 • organizacija in vodenje potovanja

V ceno ni vključeno:

enoposteljna soba 299 EUR/osebo (ob prijavi)
doplačilo za polpenzion: 195 EUR/osebo (ob prijavi)
morebitne dodatne vstopnine in strošek javnega prevoza (na poti)

POPUSTI ob prijavi:
otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču – 10 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

Pot

Kraji: PONTA DELGADA –LAGOA- SETE CIDADES – LAGOA DO FOGO IN FURNAS – FAIAL – PICO – TERCEIRA / ANGRA DE HEROISMO

Program po dnevih

1. DAN: LJUBLJANA – SAO MIGUEL / PONTA DELGADA

V dopoldanskih urah zbor na ljubljanskem letališču in direktni polet na otok Sao Miguel, največji otok Azorov. Vulkansko otočje sredi Atlantskega oceana, ki ga od Portugalske jih loči 1.500 kilometrov velja zaradi svoje obilice zelenja za pravi raj na zemlji. Devet otokov se ponaša s čudovito klimo. Ker se temperature skozi vse leto gibljejo med 15 in 25 stopinj. Otočje tako ne pozna zime in prav vsak mesec v letu je primeren za obisk. Vulkanska pokrajina z bujno cvetočo vegetacijo zares jemlje dih.  Prepoznavne podobe Azorov so hortenzije, plantaže čaja in ananasa ter nasadi vinske trte, iz katere pridelujejo odlična vina, med katerimi prednjači belo vino Frei Gigante, katerega začetki segajo v 15. stoletje. Po pristanku na otoku Sao Miguel se bomo zapeljali do mesta Ponta Delgada, kjer nas najprej čaka orientacijski ogled mesta. Verjetno se vam bodo podobe zdele hitro poznane, saj mesto deluje kot pomanjšana verzija Lizbone – tlakovane ulice, slikovite hiške, prijeten veter z morja in nasmejani domačini. Med sprehodom po mestnih ulicah bomo začutili utrip otoka in njegovih prebivalcev. Prenočevanje.

2. DAN: PONTA DELGADA – LAGOA – SETE CIDADES – PONTA DELGADA | zajtrk

Po zajtrku bomo dan posvetili podrobnejšemu odkrivanju glavnega mesta Ponta Delgada, ki slovi po ohranjeni tradicionalni arhitekturi, romantičnih vrtovih, majhnih trgih in kozmopolitanski atmosferi. Ustavili se bomo ob cerkvici Sv. Sebalda iz 15. stoletja, se podali do mestnih vrat, mestne hiše in Trga Republike ter ostalih mestnih zanimivosti. Popoldne se bomo odpravili do vasice Lagoa, kjer bomo spoznali eno najstarejših tradicij na otoku. Obiskali bomo tovarno keramike, ki je že pet generacij v isti družini in obratuje od leta 1862. Sestri radi odpreta vrata tovarne, prijazno sprejmeta obiskovalce ter jima pokažeta proces izdelave. Posebnost njihove keramike je ta, da je izdelana ročno in sušena na zraku. Sledila bo vožnja do razgledne točke Vista do Rei, od koder se odpira čudovit razgled na ugasli vulkanski krater, v katerem se nahajata dve jezeri, modro in zeleno. V kraterju leži tudi vasica Sete Cidades, del istoimenskega narodnega parka. Sledil bo postanek na plantaži ananasa, kjer nas bodo poučili o njegovi pridelavi in pomenu za otok, nato pa nas čaka degustacija ananasovega likerja. Popoldne povratek v Ponta Delgado. Prenočevanje.

3. DAN: PONTA DELGADA- LAGOA DO FOGO IN FURNAS – PONTA DELGADA | zajtrk, kosilo

Po zajtrku bomo nadaljevali z raziskovanjem otoka. Naš prvi postanek bo na južni strani otoka, kjer stoji razgledna točka Caloura, ki gleda na istoimensko ribiško vasico, umeščeno v slikovit zaliv, nad katerim se pnejo strmi klifi. Pot bomo nadaljevali do Vila Franca do Campo, prve prestolnice otoka. Krajši postanek in vožnja v dolino Furnas, ki je središče edinstvene biotermalne dejavnosti. Tukaj se nahaja jezero, mirujoči vulkanski krater davno ugaslega ognjenika in vroči vulkanski vrelci, ki jih domačini uporabljajo za pripravo hrane. Ogledali si bomo največjo »kuhinjo na prostem« ter poskusili edinstveno lokalno specialiteto »cozido«, pripravljeno v »vulkanski pečici«.  Čas bo tudi za krajši sprehod ob jezeru.  Nato bomo obiskali najlepši botanični vrt Azorov, Terra Nostra, ki slovi po več kot 600 različnih vrstah kamelij. V okviru parka se nahaja tudi vroče vulkansko jezero, kjer bo na voljo nekaj prostega časa za plavanje (po želji in glede na vremenske razmere). Popoldne bomo na poti do hotela obiskali tovarno čaja Gorreana ter svojim brbončicam namenili izbrane okuse črnih in zelenih čajev. Za konec postanek na razgledni točki, od koder je prekrasen pogled na Lagoa do Fogo, »ognjeno jezero«, ki je nastalo pred 15.000 leti. Popoldanski prihod v hotel in prenočevanje.

4. DAN: SAO MIGUEL / PONTA DELGADA – FAIAL | zajtrk, pokušina gina in vstopnina v muzej

Po zajtrku vožnja na letališče in polet na otok Faial,romantično imenovan tudi »otok modrih hortenzij«. Peti največji otok Azorov velja za najbolj svetovljanskega, saj se tu ustavlja večina čezoceanskih ladij. Horta, glavno mesto otoka, se ponaša s slikovito lego med dvema vulkanoma in dvema zalivoma. Krater Caldeira do Faial s premerom 2 km in globino do 400 m je kot katedrala lepote in tišine, ugasli ognjenik, iz katerega je pravzaprav otok nastal. Bujna vegetacija in slikovita narava sta del naravnega rezervata, ki predstavlja najlepši del otoka. Vožnja do ognjenika Capelinhos, ki je nazadnje bruhal leta 1957/58. Okolica ognjenika jasno kaže na nedavno vulkansko dejavnost. Vožnja v hotel in nastanitev. Sledilo bo večerno odkrivanje kozmopolitanskega utripa mesta. Obiskali bomo legendarno taverno  in muzej podob na kitovi kosti ter tako dobili avtentično izkušnjo kraja kot enega najpomembnejših postojank na Atlantiku. Poskusili bomo njihov tradicionalen gin, imeli pa bomo tudi možnost večerje (doplačilo). Prenočevanje.

5. DAN: FAIAL- PICO – pokušina vina in tradicionalnih jedi – FAIAL | zajtrk

Po zajtrku odhod v pristanišče ter plovba s trajektom na bližnji otok Pico, ki je ime dobil po istoimenskem vulkanu. Njegova konica Pico Alto z 2.352 m višine velja za najvišji vrh Azorov in celotne Portugalske ter se vidi po vsem otoku. Otok slovi tudi po vinski trti in je od leta 2004 zaradi posebnega načina vinogradništva in pridelave vina otoška posebnost. Vino z otoka Pico je bilo v 18. in 19. stoletju poznano na mnogih kraljevskih dvorih po Evropi. Ustavili se bomo v družinski vinarni, si ogledali muzej ter poskusili azorsko vino in tradicionalno hrano otoka.Nato se bomo odpravili v San Roque, ki slovi po prisotnosti kitov, ki jih je v okolici mogoče videti preko 20 vrst. Obiskali bomo muzej, posvečen kitom in kitolovu ter spoznali pomen kitov za razvoj otoka. Popoldne plovba nazaj na otok Faial, povratek v hotel in prenočevanje.

6. DAN: FAIAL – TERCEIRA / ANGRA DE HEROISMO | zajtrk

Po zajtrku prevoz na letališče in polet našega letala na otok Terceira. Drugi največji otok Azorov slovi po peščenih plažah, slikovitih razglednih točkah, ugaslih ognjenikih, hkrati pa je to otok, kjer so Španci postavili eno največjih utrdb na Atlantiku. Naš prvi postanek bo mestece Praia da Vitoria s slikovitimi hiškami, ostanki starega mestnega zidu in peščeno plažo, ki teče ob marini. Nato nas čaka obisk Angra do Heroismo, glavnega mesta otoka, ki se zaradi neverjetno lepe arhitekture dvorcev in palač od leta 1983 nahaja na seznamu svetovne dediščine Unesco. Slikovite uličice, majhne hišice in trgi ter čarobni vrtovi prevzamejo vsakega obiskovalca. Nastanitev v hotelu in čas za popoldansko odkrivanje lepot mesta. Prenočevanje.

 

7. DAN: TERCEIRA | zajtrk

Po zajtrku vožnja do  velikega vulkanskega dimnika Algar do Carvao, globokega 100 m. To je osupljivo lepa jama z izjemnimi stalaktiti, podzemnim jezerom in zanimivimi podobami iz bazalta. Nadaljevanje poti v pokrajino Biscoitos. Najpomembnejši kmetijski predel severa otoka je znan po vinogradih in vinskih kleteh ter naravnih vulkanskih bazenih. Obiskali bomo Muzej vinogradništva, kjer bomo izvedeli vse o posebnem vinu otoka – vinu »verdelho«, ki ga pridelujejo v majhnih vinogradih, ograjenih z zidovi iz črnih bazaltnih skal. Ves dan nas bodo navduševale slikovite razgledne točke in čudovite plaže otoka, kjer se prepletata tradicija, kultura in narava. Popoldan povratek v hotel in prenočevanje.

8. DAN: TERCEIRA – LJUBLJANA | zajtrk, kava/čaj in kolački v lokalni kavarni

Po zajtrku se bomo sprehodili do lokalne kavarnice, kjer bomo ob kavi ali čaju ter njihovih znamenitih kolačkih »Pasteis de Dona Amelia« pokramljali in strnili vtise celotnega potovanja. Na voljo bo še nekaj prostega časa za odkrivanje lepot otoka. Po želji se lahko odpravite v katero od obrtnih delavnic, kjer izdelujejo pisana prekrivala za postelje in okna.  Popoldan prevoz na letališče in polet proti Ljubljani, kjer je predviden pristanek v večernih urah.

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.  Rezervacija

  Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.