Koda potovanja: L-Bilbao in severna Španija

Kratek opis potovanja: Bilbao oz. Bilbo, kot mu rečejo domačini, je eden največjih zakladov Baskije. Preplet modernosti in zgodovine se najbolj kaže v arhitekturi in kulinariki. Nekdaj propadajoče pristanišče in staro mestno središče so revitalizirali s čudovito promenado, novim letališčem, tramvajem in osupljivim Guggenhaimovim muzejem, zaradi česar je mesto prejelo številne urbanistične nagrade in je zgled številnim mestom po svetu. Baskija je edinstvena v vseh pogledih – jezikovno, kulturno, geografsko, kulinarično. Tek z biki v Pamploni, Picassova Gerniko, prestolnica Vitoria, mondeni San Sebastian in skrivnosten San Juan de Gaztelugatxe. Bilbao je tudi odlično izhodišče za izlet v Altamiro, kjer najdete slavne poslikave iz kamene dobe in Burgos, eno izmed najpomembnejših postankov na poti Sv. Jakoba. V bližnji La Rioji vam bodo odkrili skrivnosti slavnih španskih vinarjev, kjer lahko poskusite najboljša vina na svetu.

Trajanje potovanja: 5 dni

Zanimivosti: otok Gaztelugatxe, poznan iz serije Igra prestolov, preplet tradicije in modernega v Bilbau, romantični zeleni in gričevnati sever Španije, pokrajina La Rioja, dežela najboljšega španskega vina, Semana Santa in največji španski praznik ter zanimive in nepozabne velikonočne procesije, čudoviti in moderni San Sebastian

Odhodi: 28.3.

Preverite tudi odhode na programu Bilbao, severna Španija in Madrid s čarterskim poletom

Zagotovljen odhod: 28.3.

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 829 EUR po osebi

Vključeno v ceno:

 • letalski prevoz po programu iz Ljubljane
 • ročno prtljago do 5kg in oddano prtljago do 15 kg
 • letališke in varnostne pristojbine
 • 4 nočitve z zajtrkom v hotelu 3*
 • Vse prevoze po programu
 • ogled Bilbaa
 • izlet po Baskiji
 • spremstvo in organizacijo potovanja

V ceno ni vključeno:

 • enoposteljna soba 179 € (ob prijavi)
 • izlet v San Sebastian in Pamplono (min. 15 prijavljenih potikov) : 59 €  (ob prijavi)
 • izlet v Kantabrijo z vključenim ogledom Altamire in muzeja inkvizicije (min. 20 prijavljenih potnikov) : 53 €  (ob prijavi)
 • izlet v Burgos in La Riojo z ogledom kleti in pokušino vina (min. 20 prijavljenih potnikov) : 69 €  (ob prijavi)
 • Vstopnina v muzej Guggenheim: 16 € (ob prijavi)
 • ostale morebitne vstopnine in strošek za javni prevoz (na poti)

DOPLAČILO ZA MANJŠO SKUPINO:

 • med 15 in 24 plačnikov na avtobusu: 90 €
 • med 25 in 34 plačnikov na avtobusu: 70 €
 • med 35 in 44 plačnikov na avtobusu: 40 €

POPUSTI:
otrok od 2 do 12 let v sobi z dvema odraslima osebama na dodatnem ležišču 10 %

Pot

Kraji: BILBAO – SAN SEBASTIAN – PAMPLONA – BURGOS – LA RIOJA – KANTABRIJA – GUERNICA – GAZTELUGATXE – BERMEO

Program po dnevih

1. DAN

LJUBLJANA/ ZAGREB – BILBAO
nočitev

V predvidoma jutranjih urah zbor potnikov na letališču v Ljubljani in polet v Bilbao. Po pristanku ogled baskovskega Bilbaa, danes najbolj modnega mesta v Španiji. Navdušila nas bo glavna mestna znamenitost, Muzej Guggenheim, izjemno delo arhitekta F.O. Gehry – ja. Predstavlja drzni primer avantgardne arhitekture v obliki kovinskega cveta, ki spreminja barve glede na letni čas, uro dneva in vremenske razmere. Mojstrovina iz stekla in titanija privablja množice ljubiteljev umetnosti in arhitekture. Ob doplačilu obisk muzeja. Ogled starega dela mesta, Casco Viejo s katedralo, trgom Nueva, tržnico in slikovitimi, pisanimi zgradbami ob reki. Nastanitev v hotelu v Bilbau ali okolici.

 

2. DAN

BILBAO (PO ŽELJI SAN SEBASTIAN IN PAMPLONA)
zajtrk, nočitev

Po zajtrku po želji in doplačilu vožnja v mondeni San Sebastián in Pamplono. San Sebastian, za mnoge najlepše mesto Baskije se nahaja ob zaokroženem zalivu, prav na sredini pa leži otoček Santa Clara. Sprehod mimo glavnih mestnih zanimivosti: skulpture Peine del Vento, čudovite plaže Concha, palače Miramar, sprehodili pa se bomo tudi po starem delu Casco Viejo. Po želji vzpon na trdnjavo nad mestom, od koder se ponuja čudovit razgled. Posebnost San Sebastiána je odlična hrana – v barih strežejo raznovrstne pinchose, obložene kruhke in morsko hrano. Po ogledu se bomo zapeljali v prestolnico Navare in mesta, ki je znano po teku pred biki, Pamplono. Pamplonsko praznovanje s tekom bikov po ulicah prirejajo vsako leto v juliju v čast mestnega zavetnika San Fermina. Ogled starega mestnega središča, obdanega z obzidjem in gotske stolnice, mestne hiše, cerkve San Saturnio z dvema zvonikoma. Povratek v hotel.

 

3. DAN

BILBAO (PO ŽELJI BURGOS IN LA RIOJA)
zajtrk, nočitev

Prost dan za samostojno raziskovanje. Po želji izlet v Burgos in La Riojo. Vožnja v Burgos in ogled mesta, zgodovinskega središča Kastilje in Leon na romarski poti v Santiago de Compostela. Mesto se ponaša z veličastno katedralo pod Unescovo zaščito, ki sodi med najlepše primere španske gotske arhitekture. Je tudi rojstni kraj znanega španskega junaka El Cid – a. Sprehod po starem mestnem središču med spomeniki, ki so tesno povezani z mnogimi slavnimi imeni iz španske zgodovine (most Santa Maria in most sv. Pavla, mestne palače, katedrala…). Pokrajina La Rioja slovi po najboljših rdečih vinih v Španiji, vina pa izvažajo po celem svetu. Najprej do mesteca Santo Domingo de la Calzada, ki slovi kot najpomembnejša postaja romarjev, namenjenih v Kampostelo, mimo utrjene vasice Laguardia, za katero so značilne majhne vinske kleti in sušene paprike, ki visijo z balkonov, do vinske prestolnice, mesteca Haro ob reki Ebro. Ogled vinske kleti Marques de Riskal, ki jo je drzno zasnoval arhitekt F. O. Gehry s pokušnjo regionalnih vin ter prigrizkom. Marques de Riskal ni samo klet, pač pa tudi butični hotel, spa center in klet, kjer organizirajo različne dogodke (poroke, modne revije).

 

4. DAN

BILBAO (PO ŽELJI IZLET V KANTABRIJO)
zajtrk, nočitev

Prost dan za samostojno raziskovanje. Po želji izlet v pokrajino Kantabrija. Obiskali bomo glavno mesto Santander. Zapeljali se bomo mimo dolge peščene plaže El Sardinero in polotoka Magdalena v center, kjer bomo obiskali tamkajšnjo živahno tržnico. Po obisku bomo nadaljevali v Altamiro, slovito jamo, ki sodi med najpomembnejše kamenodobne kulturnozgodovinske spomenike na svetu. V njej so našteli 260 jamskih risb, ki izvirajo iz starejše kamene dobe in so stare vsaj 14.500 let. Ogled muzeja in kopije jamskih slikarij. Za kosilo bo čas v srednjeveškem mestecu Santillana del Mar. Pravijo, da je to mesto treh laži, saj ni sveto (»santi«), ni ravno (»llana«) in ne leži povsem ob morju (»del mar«). Obiskali bomo tlakovan glavni trg Plaza Mayor de Ramon y Pelayo, si ogledali muzej inkvizicije in se sprehodili do nekdanjega samostana Colegiata de Santa Juliana. Povratek v Bilbao.

 

5. DAN

BILBAO – GUERNICA – GAZTELUGATXE – BERMEO – LJUBLJANA / ZAGREB
zajtrk, polet

Po zajtrku odjava iz hotela in vožnja proti mestu Gernika, ki so jo Nemci leta 1937 bombardirali in je Picasso naslikal svoje največje delo. Gernika je tudi eden izmed štirih svetih krajev, kjer so španski monarhi prisegali, da bodo spoštovali pravice Baskov. Sprehod po mestu, ogled hrasta, pod katerim so potekala zasedanja in ogled ene izmed kopij Picassove Guernice. Nato se bomo peljali ob divji in razčlenjeni kantabrijski obali s številnimi zalivi in vasicami. Postanek za ogled ene najbolj slikovitih in največkrat fotografiranih točk severne Španije: otočka Gaztelugatxe, na katerem stoji samoten samostan San Juan in do katerega vodi eno najlepših svetovnih stopnišč na prostem. Ustavili se bomo tudi v ribiški vasici Bermeo, ki se ponaša z več kot 75% vseh svetovnih ribiških ladij namenjenih lovu tune. Sprehod in nekaj prostega časa v slikovitem pristanišču. Po ogledu vožnja na letališče v Ljubljano /Zagreb.

 

VSTOPNINE

Potrditev nakupa vstopnic oziroma paketa vstopnic za najbolj obiskane znamenitosti  je možna izključno samo ob prijavi. Za prijave narejene znotraj 21 dni pred odhodom na potovanje, vstopnin ne zagotavljamo.Vrstni red ogledov pri programih se lahko spremeni, zaradi optimalne izvedbe programa.

Rezervacije vstopnic, ki niso vključene v ceno potovanja, lahko potnik opravi tudi sam preko spleta (online), s predhodno določitvijo ure vstopa. Priporočamo, da si svoj termin obiska rezervirate sočasno s prijavo na potovanje, vendar upoštevajte program ter rezervacijo termina opravite izključno na dan, ki je v programu opredeljen kot prost dan za samostojno raziskovanje. Pri programih, ki imajo intenzivno vsebino z ogledi, je težko določiti prosti čas za oglede muzejev.

 

OPOMBE GLEDE LETALSKEGA PREVOZA:

Za izvedbo potovanja na posebnem, čarter letu potrebujemo najmanj 140 potnikov. Občasno posamezne lete tudi povežemo in združimo dve destinaciji, saj lahko tako potovanje prej zagotovimo. V primeru, da se ne prijavi zadostno število, bomo potovanje izvedli na rednih linijah in z organiziranim prevozom do odhodnega letališča. Vsebinsko  program ostaja nespremenjen.

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.  Rezervacija

  Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.