Koda potovanja: Z – Brazilija in Amazonija

Kratek opis potovanja: Brazilija je čudovita mešanica narodnosti, kultur, ver in verovanj, zanimivih praznovanj in še veliko več. Brazilija predstavlja dom ljudem z vsega sveta z različnimi kulturnimi ozadji. Zgodba se je začela nekaj več kot petsto let nazaj med prvotnimi domorodnimi prebivalci – južno ameriškimi Indijanci in prvimi portugalskimi naseljenci.

Trajanje potovanja: 16 dni

Zanimivosti: afriški vpliv kolonialnega Salvadorja, čudovito mesto “januarske reke”, tradicionalna samba, slapovi, jame in reke diamantne planote Chapada diamantina, slapovi Foz do Iguacu, Pariz v džungli – Manaos, avantura v osrčje amazonskih gozdov, nepozabna plaža Praia da Pipa – kjer sonce sije 300 dni na leto.

Odhodi: 4.10., 26.11. 2024, 4.2. 2025

Zagotovljen odhod: 26.11. 2024

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 3.870 EUR po osebi

Vključeno v ceno: prevoz Ljubljana – letališče – Ljubljana, letalski prevoz po programu, letališke in varnostne pristojbine (282 EUR), 3 notranji leti, 14 nočitev v hotelih ali pousadah 3* z zajtrkom, 4 kosila, 2 večerji, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom ali kombijem, vožnjo na Corcovado, vožnjo s čolni na Rio Negro, ladjica v Paraty-ju, izlet z jeepi, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine po programu, stroške priprave in organizacije potovanja.

V ceno ni vključeno: 

Doplačila po želji na kraju samem (na osebo):
– priporočljive napitnine: 50 EUR.

Možni dodatni izleti (na kraju samem):
– vožnja s čolni na slapovih Iguaçu (Gran Aventura, argentinska stran) cca 70 EUR,
– polet s helikopterjem preko slapov Iguaçu cca 120 EUR,
– predstava latinsko ameriških plesov z večerjo v Foz do Iguaçu cca 60 EUR.

Doplačilo za manjšo skupino
Doplačilo za skupino v velikosti 11 – 14 oseb 120 EUR
Doplačilo za skupino v velikosti 7 – 10 oseb 210 EUR
Doplačila po želji ob prijavi
Doplačilo za enoposteljno sobo 290 EUR

Pot

Kraji: RIO DE JANEIRO – favela ROCINHA – FOZ DO IGUAÇU – MANAUS – RIO NEGRO (AMAZONSKI GOZDOVI) – SÃO PAULO – COSTA VERDE– PARATY – SERRA DA BOCAINA

Program po dnevih

1. dan LJUBLJANA – EVROPA – RIO DE JANEIRO

Zbor v Ljubljani in prevoz do okoliškega letališča. Preko vmesnega letališča poletimo do Brazilije, zvečer prihod v eno najlepših mest na svetu – Rio de Janeiro oz. »Čudovito mesto« (Cidade maravilhosa) kot ga imenujejo domačini. Nočitev v hotelu v bližini slavne Copacabane. (letalo, H)

 

2. dan RIO DE JANEIRO

Po zajtrku ob zvokih sambe in bossa nove začnemo okrivati čare Ria. Odpeljemo se na goro Corcovado, kjer nas v vsej svoji veličini osupne eno izmed sedmih čudes sveta – kip Kristusa Odrešenika (UNESCO). Sledi zunanji ogled enega najbolj slavnih nogometnih stadionov na svetu, znamenite Maracane in nato še prizorišča slavnega karnevala šol sambe Sambodromo, ki je nastal po načrtih svetovno priznanega arhitekta Oscarja Niemeyerja. V predelu Santa Tereza občudujemo prav posebno umetniško stopnišče Selaron in obiščemo nenavadno metropolitansko katedralo. Po slastnem kosilu v tipični brazilski restavraciji »churrascaria«, se lahko preko Copacabane sprehodimo vse do plaže Ipanema, ki je inspirirala velike mojstre bossa nove in zaključimo dan s prekrasnim sončnim zahodom na rtu Arpoador. Prijetno utrujeni prespimo v hotelu. (H, Z, K)

 

3. dan RIO DE JANEIRO – favela ROCINHA – FOZ DO IGUAÇU (slapovi Iguaçu)

Zajtrk. Danes obiščemo najbolj prisrčne Brazilce – preproste prebivalce največje brazilske favele Rocinha (varen in voden ogled). Popoldne se sprehodimo v zgodovinskem centru Ria z mogočnimi poslopji, parki in trgi: Praça XV, imperialna palača, Candelaria, Travessa do Comércio. Nekaj časa posvetimo tudi ulični umetnosti, ko občudujemo največjo ulično stensko poslikavo na svetu Mural de Cobra in futuristično podobo Muzeja jutrišnjega dne. Odpravimo se na letališče in poletimo proti jugu države, proti tromeji Brazilije z Argentino in Paragvajem – do enega izmed sedmih naravnih čudes sveta in ene največjih naravnih atrakcij na svetu – slapov Foz do Iguaçu (UNESCO). Brez skrbi, v Rio se še vrnemo. Nočitev v hotelu. (letalo, H, Z)

 

4. dan FOZ DO IGUAÇU (slapovi Iguaçu)

Zajtrk. Veličastni slapovi so eno izmed sedmih naravnih čudes sveta – širši so od Viktorijinih in višji od Niagarskih slapov! Več kot 250 ločenih slapov pada v globino do 80 metrov, bobnenje pa se sliši več kot 25 km daleč. Si predstavljate sceno? Slapovi se razprostirajo na brazilski in na argentinski strani – vsaka je vredna ogleda. Za uvod obiščemo Ptičji park (Parque das Aves), kjer v večini živijo živali, rešene pred tihotapljenjem in ujetništvom. Preživimo čas v družbi tukanov, raznobarvnih papig, flamingov, kolibrijev in ostalih eksotičnih ptičjih vrst. Vidimo tudi anakondo, aligatorje ter enega največjih orlov na svetu – harpijskega orla. Danes slapove obiščemo z brazilske strani, ki nudi širšo perspektivo s prekrasnim pogledom na celotne slapove, ki ga nikakor ne smemo zamuditi. Uživamo v bujnem zelenju in bučanju slapov. Nočitev. (H, Z)

 

5. dan FOZ DO IGUAÇU (slapovi Iguaçu, argentinska stran)

Zajtrk. Danes si slavne slapove ogledamo z argentinske strani. Prečkamo mejo in dan namenimo odkrivanju narave v narodnem parku. Po “zgornji poti” se sprehodimo vse do navdušujočega Hudičevega grla (Garganta do Diabo), ki zaradi svoje veličine na mnoge naredi največji vtis. V iskanju “najboljše” fotografije se odpravimo na krajše sprehode po okolici. Uživamo v bujnem zelenju in bučanju slapov, družbo nam delajo navihani coatiji. Za doplačilo se lahko s hitrim čolnom zapeljete tudi v neposredno bližino slapov (Gran Aventura). Popoldne se vrnemo nazaj na brazilsko stran, kjer si bomo lahko zvečer privoščili večerjo s predstavo latinsko ameriških plesov. (H, Z)

 

6. dan FOZ DO IGUAÇU (slapovi Iguaçu, brazilska stran)- MANAUS

Zajtrk. Dan začnemo z ogledom enega izmed čudes tehničnega sveta – drugi največji hidroelektrični jez na svetu – jez Itaipú. Nahaja se na reki Paraná, na meji med Brazilijo in Paragvajem, dolg je 7,2 kilometra in širok 225 m. obiščemo Vas zanima indijanska legenda o nastanku teh slapov? V skladu s časom si lahko privoščite še prelet s helikopterjem, da si slapove ogledate še s ptičje perspektive. Nato pa let globoko v amazonski pragozd, v mesto Manaus, od koder se naslednji dan odpravimo na avanturo v džunglo. Nastanitev in nočitev v hotelu v Manausu. (letalo, H, Z)

 

7. dan MANAUS – AVANTURA V OSRČJE AMAZOSKIH GOZDOV

Ste pripravljeni na doživetja v džungli? Po zajtrku gremo najprej do nenavadnega srečanja dveh voda – Rio Negro in Rio Solimoes (temna in svetla reka), kjer se reki združita in se ne mešata. Privoščimo si kratek postanek za opazovanje tega naravnega čuda nato pa nadaljujemo avanturo vzdolž “črne reke”. Reko začutimo še pobližje, ko bomo z motornimi kanuji raziskovali majhne pritoke imenovane igarapes. Prispemo do lodgeja (ali pousade), ki bo naš današnji dom. Po kosilu se odpravimo na raziskovanje poplavljenih gozdov, v naši družbi bodo eksotične živali, ptice, opice, če bomo dovolj hitri, nam tudi pogled na lenivca ne uide. Ko se vrnemo nazaj v lodge nas čaka tudi večerja. Nočitev. (P*, Z, K, V)

 

8. dan AVANTURA V OSRČJE AMAZOSKIH GOZDOV (RIO NEGRO)

Prebudimo se zelo zgodaj, da ujamemo džungelski sončni vzhod, ki je doživetje zase. Po zajtrku se odpravimo na daljši sprehod, kjer se bomo med drugim naučili tudi kako preživeti v džungli, kako uporabljati zdravilne rastline in kako narediti spominke iz palminih listov. Po kosilu bomo lahko lovili čisto prave piranhe, če jih bo dovolj si jih lahko pripravimo za večerjo. Po večerji se odpravimo še na nočno avanturo s ciljem uzreti kajmana – vrsto aligatorja, ki ga bo naš lokalni vodnik ujel kar z golimi rokami – in ga nato seveda tudi izpustil nazaj v naravo. Bomo poskusili tudi mi? Nočitev s koncertom zvokov džungelske narave. (P*, Z, K, V)

 

9. dan: RIO NEGRO – MANAUS

Po zajtrku si privoščimo še zadnji sprehod, nato pa obiščemo prvotne domačine – potomce pravih amazonskih Indijancev. Spoznamo njihov način življenja, njihovo kulturo in navade. Si za dvig energije privoščimo pravo amazonsko guarano ali açai? Po slovesu od prijaznih domačinov počasi odrinemo nazaj proti Manausu, kamor prispemo v popoldanskih urah. Nekje po poti bomo našli še priložnost, da bomo lahko zaplavali skupaj z rožnatimi delfini. Nočitev v hotelu v Manausu. (H, Z, K)

 

10. dan: MANAUS – SÃO PAULO

Zajtrk. Dopoldan si ogledamo glavne znamenitosti mesta Manaus, ki je dobilo ime po indijanskem plemenu Manaos, kar pomeni Mati bogov in je bilo v 19. stol. zaradi monopola v trgovini s kavčukom zelo bogato. Vas zanima vohunska zgodba o kavčukovih semenih? Sredi džungle so takrat zgradili celo opero, ki se je ohranila do danes, zato so Manaus nekaeri imenovali tudi Pariz v džungli. Morda bo dovolj časa tudi za obisk indijanske tržnice z domorodskimi obrtnimi izdelki in zvarki. Odpravimo se proti letališču in poletimo v São Paulo, velikansko urbano metropolo, ki je najpomembnejše gospodarsko središče Brazilije in hkrati prestolnica kulture v Latinski Ameriki. Avantgardno in inovativno mesto, ki v arhitekturi, umetnosti in gastronomiji ohranja tradicije več kot 70 narodnosti, hkrati pa vedno odprto za novosti in raznolikost. Nočitev v hotelu. (letalo, H, Z)

 

11. dan: SÃO PAULO

Po zajtrku odkrivamo najznamenitejše dele tega ogromnega mesta, ki ga nekateri imenujejo tudi južnoameriški New York. Najprej se odpravimo na sprehod po znameniti Avenidi Paulista. Ogled starega centra mesta si organiziramo kar z podzemno železnico (metro), kar je svojevrstno doživetje. Dotaknemo se japonske četrti, obiščemo prvotno jedro São Paula, kjer še danes stoji najstarejša zgradba v mestu Patio do Colégio, v neposredni bližini pa se bohoti tudi katedrala Se. Morda se povzpnemo na kako izmed visokih zgradb z razgledom na betonsko džunglo. V skladu s časom lahko popoldne obiščete slavni muzej MASP ali morda kakšno drugo znamenitosti po vaši želji. Prijetno utrujeni prespimo v hotelu. (H, Z)

 

12. dan: SÃO PAULO – COSTA VERDE– PARATY

Po zajtrku se odpravimo na vožnjo po slikoviti poti ob Zeleni obali (Costa Verde). Na eni strani atlantski pragozd, na drugi atlantski ocean, vmes pa mi. Naš cilj je eden izmed koloinialnih draguljev na brazilski obali – slikovito mestece Paraty. Stopimo nazaj v čas in se sprehodimo po ulicah z lepo ohranjeno kolonialno arhitekturo. Mestece je ohranilo svoj kolonialni šarm do danes, skupaj z ozkimi tlakovanimi ulicami. Danes je smatrano kot del svetovne kulturne dediščine (UNESCO). Nočitev v pousadi. (P*, Z)

 

13. dan: PARATY – SERRA DA BOCAINA (džipi 4×4).

Zajtrk. Z džipi se odpravimo na izlet v narodni park Serra da Bocaina. Obiščemo nekaj čudovitih slapov s kristalno čisto vodo, po želji se lahko pod njimi tudi okopate. Privoščimo si nekaj kratkih sprehodov po delu slavne Zlate poti. Spoznavamo lokalno floro in favno ter obujamo spomine na zlate kolonialne čase. Obiščemo tradicionalno destilarno, kjer spoznamo postopek izdelave znamenite cachaçe (žganja iz sladkornega trsa). Ste za degustacijo? Nočitev v pousadi. (P*, Z)

 

14. dan: PARATY – izlet z ladjico

Po zajtrku se z barko, ki čaka samo na nas odpravimo iskat pozabljen zaklad na eno izmed slikovitih plaž, oz. jih obiščemo kar več, saj ne vemo kje je zaklad skrit. Popoldne pa odkrivamo še preostale čare Paratyja, ki je bil v 18. stoletju drugo najpomembnejše pristanišče v Braziliji, preko katerega so Portugalci v domovino prevažali zlato in dragulje. Slikovito mestece nas ne bo pustilo ravnodušne. Zakaj si danes zvečer ne bi kar sami pripravili caipirinhe – najbolj slavnega brazilskega koktejla? Nočitev v pousadi. (P*, Z)

 

15. dan: PARATY – COSTA VERDE – RIO DE JANEIRO – polet proti EVROPI

Zajtrk. Odpravimo se še na drugi del vožnje po Costa Verde proti nam že dobro znanemu Riu. Vožnja do letališča in polet proti Evropi. Nočemo še domov! (letalo, Z)

 

16. dan: EVROPA – LJUBLJANA

Pristanek na letališču v Benetkah. Prevoz do Ljubljane in naša Brazilska pravljica je sklenjena. (letalo)

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.    Rezervacija

    Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.