Koda potovanja: P – Novoletna Uganda

Kratek opis potovanja: Uganda potovanje – potovanje v družbi goril in šimpanzov, potovanje po še precej neraziskani Afriki nam bo zagotovo odprlo oči. Prijazni, a revni domačini, prekrasna narava, nepregledne množice živali ter bližnje srečanje z gorskimi gorilami in šimpanzi. Potovanje v pravo “črno” Afriko, ki ga zagotovo ne bomo nikoli pozabili!  Na potovanju po Ugandi se bomo odpeljali do pomembne geografske točke – ekvatorja. Imeli bomo priložnost z eno nogo stati na severni in z drugo na južni zemeljski polobli. V Narodnih parkih bomo občudovali živali in spoznali leve, ki visijo z dreves. Odpeljali se bomo do tretjega najglobljega jezera na svetu, jezera Bunyony in preživeli dopoldan z našimi najbližjimi sorodniki – šimpanzi. Zagotovo pa je višek potovanja nepozabno srečanje z gorskimi gorilami. 

Trajanje potovanja: 14 dni

Odhodi: 21.12.

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 3.345 EUR po osebi

Vključeno v ceno: Letalski prevozi, letališke takse, prevoz po Ugandi s kombiji prilagojenimi za safarije (štirikolesni pogon z dvižno streho za lažje opazovanje živali), spanje v dvoposteljnih sobah v navedenih ali podobnih hotelih/lodgih in fixnih šotorih s kopalnico, obroki po programu (z=zajtrk, v=večerja), ogledi in safarii po programu, vstopnine v Narodne parke, ladjice po programu, lokalni, angleško govoreč vodnik/šofer in organizacija potovanja.

V ceno ni vključeno: Dodatna hrana, pijača, trekking z gorilami 800,00 USD in trekking s šimpanzi 250,00 USD, plačljiva na prodajnem mestu ob prijavi, napitnine za lokalne vodnike, rangerje in šoferje 50,00 USD, plačljive na potovanju, vizum, storitve po vaših naročilih, enoposteljna soba 395 EUR

Doplačilo za manjšo skupino:

12 potnikov: 50 EUR na osebo
11 potnikov: 100 EUR na osebo
10 potnikov: 170 EUR na osebo

Pot

Kraji: ENTEBBE – ZIWA RHINO SANCTUARY IN KRAJŠI TREKKING Z NOSOROGI – NARODNI PARK MURCHISON FALLS – NARODNI PARK KIBALE FOREST – NARODNI PARK QUEEN ELIZABETH – ISHASA – NARODNI PARK BWINDI – NARODNI PARK BWINDI – LAKE BUNYONYI – NARODNI PARK LAKE MBURO – EKVATOR – VIKTORIJINO JEZERO

Program po dnevih

1. DAN: LETALO
Polet iz Ljubljane preko Istanbula v Entebbe, Ugando.

 

2. DAN: ENTEBBE (Z)
V zgodnjih jutranjih urah pristanemo v Entebbu. Po opravljenih carinskih formalnostih sledi prevoz do hotela AIRPORT GUESTHOUSE. Krajši počitek. Po poznem zajtrku sledi ogled mesta Entebbe, ki leži ob jezeru Viktorija, drugem največjem jezeru na svetu. Sledi pol urna vožnja s čolnom do otoka Ngamba, ki služi kot dom in zatočišče rešenim šimpanzom. Od blizu bomo lahko opazovali ta inteligentna bitja, ki so si opomogla in sedaj svobodno in prosto raziskujejo svoje naravno okolje. Povratek v hotel, prosto in nočitev.

 

3. DAN: ZIWA RHINO SANCTUARY IN KRAJŠI TREKKING Z NOSOROGI – NARODNI PARK MURCHISON FALLS (Z)
Po zajtrku se bomo odpravili do sirotišnice nosorogov – Ziwa Rhino Sanctuary, kjer si bomo te mogočne živali tudi pobliže ogledali. Nosoroge so divji lovci za časa vladanja krvoločnega Idi Amina v Ugandi iztrebili. Zavetišče je veliko 7000 hektarjev. Nosoroge so uvozili iz zavetišč v Keniji in Južni Afriki in jih tukaj pripravljajo na ponovno življenje v naravi. Sledi vožnja proti največjemu ugandskemu Narodnemu parku Murchison Falls. Ob poti bomo spoznavali skromno in pisano življenje lokalnih prebivalcev ter njihovo tradicionalno arhitekturo. Namestitev v FORTH MURCHISON FALLS, prosto in nočitev.

 

4. DAN: NARODNI PARK MURCHISON FALLS (Z)
Zajtrk. Jutranji safari. Narodni park je najbolj suh in savanski med vsemi, ki jih bomo obiskali. Oprezali bomo za levi, oribiji, svinjami bradavičarkami ter občudovali velike črede žiraf, ki so posebnost tega parka. S svojo višino in eleganco očarajo prav vsakega. Kasneje bomo z ladjico zapluli po Nilu in se iz spodnje strani približali veličastnim slapovom. Družbo nam bodo delali nilski konji, sloni, bivoli in ogromni nilski krokodili. Nato se bomo peš odpravili do vrha mogočnih Murchisonovih slapov, ki so največji slapovi na Nilu. Tukaj se veličastna reka zoži na vsega šest metrov širine. Zazrli se bomo v enega najlepših prizorov na najdaljši reki na svetu. Povratek v lodge, prosto in nočitev.

 

5. DAN: NARODNI PARK MURCHISON FALLS – NARODNI PARK KIBALE FOREST (Z)
Zajtrk. Ponovno se bomo podali po suhi savani v »lov« za temi mogočnimi afriškimi živalmi. Nato bomo prečkali Nil in se odpeljali do mesta Hoima ter nato proti Narodnemu parku Kibale Forest. Na poti bomo občudovali vaško življenje in že bomo prispeli do mesta Fort Portal, kjer bomo naredili krajši postanek. Namestitev v KIBALE FOREST CAMP, prosto in nočitev.

 

6. DAN: TREKING S ŠIMPANZI – NARODNI PARK QUEEN ELIZABETH (Z)
Zajtrk. Narodni park Kibale je znan predvsem po primatih, saj jih v njem živi kar trinajst različnih vrst. Z malo sreče jih bomo večino tudi videli – pavijane, rdečeglave makake, nočne bushbaby-je ter seveda šimpanze. Dopoldan bomo preživeli v gozdu in se spoznavali z našimi najbližjimi sorodniki. Po nekaterih teorijah imamo skupnega kar 98,7% DNK. Koliko smo si podobni pa bomo ocenili sami. Popoldne se bomo odpeljali proti drugem največjem Narodnem parku Queen Elizabeth. Ob poti nas bo spremljala najvišja afriška gorska veriga – gorovje Rwenzori ter kraterska jezera. Seveda nam bodo družbo delale zvedave živali. Morda srečamo leva, leoparda, bivole, hijene ali plahe antilope. Namestitev v QUEEN ELIZABETH BUSH LODGE. Prosto in nočitev.

 

7. DAN: NARODNI PARK QUEEN ELIZABETH (Z)
Zajtrk. Jutranji safari bomo pričeli na planoti, kjer živijo ogromne črede ugandskih kobov, bivolov ter drugih antilop, posledično pa seveda tudi hijen, leopardov in levov. Z malo sreče bomo nekatere tudi uzrli. Popoldne bomo z ladjico zapluli po kanalu Kazinga, kateri povezuje dve ogromni jezeri Edward in George. Kanal je znan po največji gostoti nilskih konjev na svetu ter ogromnih čredah slonov. Pot nam bodo krajšale štorklje, pelikani, kormorani, čaplje, krokodili, bivoli ter ribiške vasice in zmeraj nasmejani domačini. Večerni safari, povratek v hotel, prosto in nočitev.

 

8. DAN: NARODNI PARK QUEEN ELIZABETH – ISHASA – NARODNI PARK BWINDI (Z,V)
Po zajtrku se bomo odpeljali proti južnemu dela parka Ishasa, ki je poznan po levih, ki plezajo po drevesih. Čaka nas nekaj urna vožnja skozi čarobno pokrajino neprehodnega gozda Narodnega parka Bwindi. Na poti bomo opazovali več vrst primatov, morda tudi gozdne slone, leoparde in druge živali. Kar naredi Narodni park tako zelo poseben, so prav gotovo njegove prebivalke – gorske gorile. V tem gozdu jih živi okoli 400, kar predstavlja več kot polovico celotne svetovne populacije gorskih goril. Bwindi je tako glavna turistična destinacija v Ugandi in najboljše mesto na svetu za soočenje s temi mogočnimi bitji. Namestitev v GORILLA VALLEY LODGU, večerja in nočitev.

 

9. DAN: TREKING Z GORILAMI (Z,V)
Čaka nas dan, ki ga ne bomo nikoli pozabili. Zgodaj zjutraj se bomo po srečanju z rangerjem odpravili iskat gorile. Teren je razgiban in na nekaterih delih izredno strm. Gorske gorile vsakodnevno gradijo nova gnezda kjer prenočujejo in se tam običajno iskanje tudi prične. Vsak dan se gorile premaknejo le za kakšen kilometer. Hoja lahko traja od ene pa tudi do več ur, vendar je ves trud na koncu bogato poplačan. Veličastno doživetje, katero ostane za zmeraj! Srečanje z gorskimi gorilami na le nekaj metrov! Povratek v lodge, prosto in večerja. Zvoki jungle nas bodo popeljali v prijeten spanec.

 

10. DAN: NARODNI PARK BWINDI – LAKE BUNYONYI (Z)
Po zajtrku sledi vožnja proti jugu Ugande, ob vznožju vulkana Virunga. Kmalu se nam bo odprl pogled na veličastno jezero Bunyonyi. Namestitev v LAKE BUNYONYI ROCK RESORT. Na obali tretjega najglobljega jezera na svetu, jezera Bunyonyi, globokega do devetsto metrov si bomo privoščili zaslužen počitek. Prosto in nočitev.

 

11. DAN: LAKE BUNYONYI (Z)
Zajtrk. Čudovito jezero je posuto z devetindvajsetimi otoki, ki so v glavnem zgoščeni na sredini jezera in večinoma nenaseljeni. Nekoč so na najmanjši otok – otok Kazni, z enim samim drevesom, odpeljali neporočena, noseča dekleta, ki so nato umrla zaradi lakote ali med poizkusom plavanja na celino. Odrasel moški, ki ni imel dovolj krav, da bi z njimi plačal nevesto, je lahko tako dekle rešil in se z njo poročil. Na žalost je ta praksa veljala vse do prve polovice 20. stoletja. Po jezeru se bomo s čolnom odpeljali do vasice, kjer živijo Pigmejci ter nato na drugem otoku obiskali šolo. Povratek v hotel, prosto in nočitev.

 

12. DAN: LAKE BUNYONI – NARODNI PARK LAKE MBURO (Z)
Zajtrk. Ta dan bomo pričeli potovanje proti severu države, Narodnem parku Lake Mburo, ki je znan predvsem po zebrah, katere bomo opazovali že na naši poti do lodga EAGLE NEST. Večerni safari, prosto in nočitev.

 

13. DAN: NARODNI PARK LAKE MBURO – EKVATOR – VIKTORIJINO JEZERO – ENTEBBE (Z)
V Narodnem parku Lake Mburo ni levov, zato se bomo zgodaj zjutraj odpravili na ‘walking’ safari v družbi izkušenega rangerja. Peš se bomo lahko živalim približali le na nekaj metrov. Občudovali bomo zebre, impale in še mnoge druge, ljudem ne nevarne antilop. Po sprehodu se bomo vrnili v lodge na zajtrk ter nato odpeljali proti mestu Entebbe. Na poti bomo prečkali Ekvator, kjer si bomo na maketi ogledali eksperiment kroženja zemlje. Nato se bomo zaustavili ob obali Viktorijinega jezera, največjega jezera v Afriki, kjer si bomo lahko privoščili še zadnjo večerjo v Ugandi. Prevoz do hotela AIRPPRT GUESTHOUSE. Namestitev in krajša nočitev.

 

14. DAN: LETALO
V zgodnjih jutranjih urah sledi prevoz na letališče. Po opravljenih carinskih formalnostih poletimo proti domu. S pristankom na domačem letališču se naše potovanje konča.

Slovenski državljani za vstop v Ugando potrebujemo vizo.

Slovenski državljani za vstop v Ugando potrebujemo E-vizo. Potni list mora biti veljaven še vsaj šest mesecev od vstopa v Ugando in mora imeti prazno vsaj eno stran. Za E-vizo je potreben skeniran potni list, skenirana fotografija za dokumente z belim ozadjem ter skenirana rumena knjižica (cepljenje proti rumeni mrzlici). Vizo je potrebno urediti vsaj 2 tedna pred odhodom na potovanje.

Slovenski državljani lahko za več informacij o vizi za Ugando dobimo na Ministrstvu za zunanje zadeve Republike Slovenije ali na Veleposlaništvu Republike Ugande v Rimu.

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.    Rezervacija

    Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.