Koda potovanja: Z – Gruzija in Armenija

Kratek opis potovanja: Gruzija in Armenija sta čudoviti deželi za ljubitelje odmaknjenih krajev in tradicij, kulture in narave. Tu je Visoki Kavkaz z odmaknjeno dolino Kazbegi, tu je nižinska Gruzija v nekih njenih sanjah z rojstnim krajem J.V. Stalina. Vmes smo umestili Armenijo, katere velika večina ozemlja leži nad 1.000 metri nadmorske višine, povsem drugačna, višinska in vulkanska … Tu sta tudi dva feniksa – čudoviti Tbilisi in moderni Erevan!

Trajanje potovanja: 8-9 dni

Zanimivosti: Čudovito, aktivno in dinamično potovanje vas popelje v čarobni svet Zakavkazja, na civilizacijski prehod med krščanski in muslimanski svet. V dve krščanski deželici, ki sta tisočletja kljubovali velikim sosedom in bili med prvimi, ki sta sprejeli krščanstvo, a sta skozi čas ostali osamljeni na južni strani Visokega Kavkaza. Izoblikovali sta se dve civilizaciji, vsaka svojevrstna in čudovito zaokrožena, trmasto vztrajajoča pri svojem izročilu, veri, jeziku in pisavi.

Odhodi: 22.6., 19.7., 2.8., 9.8., 13.9., 18.10. in 26.10.

Zagotovljen odhod: 22.6., 19.7., 2.8., 13.9.

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 1.449 EUR po osebi

Vključeno v ceno: letalski prevoz po programu, letališke pristojbine in varnostne takse, prevoz do odhodnega/iz prihodnega letališča do Ljubljane, če to ni letališče Ljubljana, prevoze in oglede s klimatiziranim avtobusom, 7 nočitev v hotelih 3 – 4* z zajtrkom, 1 večerja, 1 kosilo z degustacijo vina, 1 degustacija konjaka, slovensko vodenje in lokalne vodnike, vstopnine po programu, stroške priprave in organizacijo potovanja

V ceno ni vključeno: 

Doplačila po želji na kraju samem (na osebo):
–     vožnja na Gergeti – okoli 5 – 10 EUR,
–       tradicionalna armenska večerja s plesom 30 EUR.

Možna doplačila:

 • Doplačilo za enoposteljno sobo 270 €

Pot

Kraji: TBILISI – JVARI – UPLITSIHE – GORI – ANANURI – STEPANDSMINDA – MTSKHETA – TSINANDALI – SIGHNAGHI – HAGHPAT – VANADZOR – jezero SEVAN – EREVAN – ECHMIADZIN – KHOR VIRAP – GARNI

Program po dnevih

 1. dan: LJUBLJANA – TBILISI.

Polet iz ljubljanskega ali bližnjega letališča (v tem primeru prevoz iz Ljubljane) preko vmesnega letališča v Tbilisi. (letalo)

 

 1. dan: TBILISI.

Po pristanku vožnja do hotela, namestitev in kratek počitek. Po zajtrku dopoldanski ogled Tbilisija, čudovitega mesta ob reki Mtkvari. Začnemo pri cerkvici Metekhi ter kipu Vahtanga Gorgasalija. Mimo bivše stolnice Sioni se po ozkih ulicah počasi odpravimo do Trga svobode, sredi katerega so postavili kip sv. Jurija, zaščitnika Gruzije. Vožnja v hotel in počitek. Popoldne se z žičnico odpeljemo do kipa Matere Gruzije, potem pa se sprehodimo do trdnjave Narikala, iz katere se odpira enkraten pogled na mesto. Vstopimo v muslimansko četrt z žveplenimi kopelmi in malo mošejo. Po želji se lahko za konec dneva sprehodite še do nove stolnice sv. Trojice, ki je ena izmed največjih pravoslavnih cerkva na svetu. Vrnitev v hotel. Nočitev. (H) (H, Z, žičnica)

 

 1. dan: TBILISI – JVARI – UPLITSIHE – GORI – ANANURI – STEPANDSMINDA.

Po pristanku letala (zgodaj zjutraj) se vkrcamo na avtobus in se odpravimo na pot. Na hribčku nad Mtskheto nas čaka cerkev Jvari (Unesco) s panoramskim pogledom na sotočje rek Mtkvari in Aragvi. Prija nam kratek jutranji sprehod. Na poti proti Goriju mimo nas drvijo prizori tradicionalne Gruzije vse do jamskega mesta Uplitsihe, kjer raziščemo ostanke v skalo vklesane antične prestolnice ob reki Mtkvari. V Goriju, rojstnem mestu velikega Stalina, obiščemo njegov muzej in rojstno hišo. Siesta na vožnji po vojaški transkavkaški cesti do postanka pri utrdbi Ananuri. Od tam se odpeljemo globoko v osrčje veličastnega Kavkaza. Objamejo nas čudoviti pogledi in svežina višinskega zraka. Preko 2400 m visokega prelaza prispemo v vas Stepantsminda. Tu nas pričaka pogled na očaka Kazbeg, kamor so antični bogovi pribili Prometeja, ki je človeštvu podaril ogenj Namestitev v hotelu, večerja in nočitev. (H, ZV)

 

 1. dan: STEPANTSMINDA – MTSKHETA – TBILISI.

Zajtrk. Lahko uživamo v sproščenem vzdušju, čudovit pa je dopoldanski pohod do cerkvice Gergeti, od koder je Kazbeg videti še mogočnejši (hoje okoli 3 ure, lahko pa se do tja za doplačilo tudi odpeljete). Po pohodu vsi skupaj uživamo v sproščeni vožnji proti dolini in spontanih krajših postankih v objemu veličastne narave. Za kulturni posladek dneva pa nas čaka srčika gruzijske identitete – Mtskheta (Unesco). V stari gruzijski prestolnici in verskem središču dežele obiščemo katedralo Svetitskhaveli. Vožnja v Tbilisi, namestitev v hotelu in uživanje v živahnem tbilisijskem vzdušju. Nočitev. (H, Z)

 

 1. dan: TBILISI – TSINANDALI – SIGHNAGHI – TBILISI.

Po zajtrku sledi vožnja do osrčja vinorodne regije Kakheti. Najprej obiščemo posestvo romantičnega pesnika Aleksandra Čavčavadzeja, ki je bil kljub temu, da je bil krščenec ruske carice Katarine Velike, vpleten v proti-carske aktivnosti. V njegovi 200 let stari vinski kleti še vedno pridelujejo vino sorte Tsinandali. Obiščemo vinsko klet v Sighnaghiju, kjer poskusimo vino narejeno po starodavnem »kvevri postopku«, se spoznamo s tradicijo tamade (mojstra nazdravljanja) in pomagamo pri pripravi tradicionalnih jedi. Vrnitev v Tbilisi. Nočitev. (H, ZK, degustacija vina)

 

 1. dan: TBILISI – HAGHPAT – VANADZOR – jezero SEVAN – EREVAN.

Zajtrk. Dan začnemo zgodaj na vožnji do meje z Armenijo. Naš prvi postanek je pri samostanu Haghpat (Unesco), kjer se prvič srečamo tudi z za Armenijo tako značilnimi hačkarji. Pot nas vodi po soteski Debed mimo Vanadzorja, kjer v kilometrih zapuščenih tovarn začutimo propadle sovjetske sanje težke industrije – tudi to je del zakavkaškega življenja. Mimo Dilijana nas pot pripelje do armenskega bisera – jezera Sevan. Povzpnemo se na panoramsko točko pri samostanu Sevanavank s čudovitim pogledom na jezero in okolico. Sledi še vožnja v Erevan, kozmopolitansko prestolnico, ki z enim očesom gleda v prihodnost, z drugim pa je zakoreninjena v nostalgično preteklost. Obiščemo Mati Armenijo in se sprehodimo po središču mesta. Prihod v hotel in nočitev. (H*, Z)

 

 1. dan: EREVAN – ECHMIADZIN – EREVAN.

Zajtrk. Odpeljemo se na obisk armenskega Vatikana – Echmiatzina (Unesco). V verskem središču Armenije obiščemo katedralo in njeno okolico. Po vrnitvi v Erevan se najprej ustavimo v parku in muzeju, posvečenem žrtvam armenskega genocida, ki je še danes jabolko spora med Armenijo in Turčijo. Nato obiščemo inštitut Matenadaran, kjer hranijo najdragocenejše rokopise. Prosti čas za kosilo. Za lep zaključek dneva pa obiščemo še tovarno armenskega konjaka. Po želji se odpravimo na tradicionalno armensko večerjo s plesom. Nočitev. (H*, Z, degustacija konjaka)

 

 1. dan: EREVAN – KHOR VIRAP – GARNI – EREVAN – TBILISI.

Zajtrk. Jutranja vožnja po rodovitni araratski nižini ob turški meji. Na poti zavijemo proti Khor Virapu, saj se nam tam odpre čudovit pogled na goro Ararat. Sledi vožnja proti antičnemu templju Garni. Kar mistično je raziskovanje grško-rimskih ostankov na armenskem višavju, daleč od matične dežele. Še lepši pa je sprehod po soteski in uživanje v neverjetnih bazaltnih konturah. Vožnja nazaj v Erevan, kjer preživimo še zadnje ure pred odhodom nazaj proti Gruziji. Morda še nočni postanek na poganskem pokopališču v vasici Ria Taza, potem pa sledi počitek na vožnji proti meji, prehod meje in vožnja na letališče v Tbilisi. (Z, ni nočitve)

 

 1. dan: TBILISI – LJUBLJANA.

Polet preko vmesnega letališča proti Ljubljani ali bližnjemu letališču (v tem primeru še vožnja do Ljubljane). (letalo)

 

 

Za Gruzijo in Armenijo Slovenci potrebujemo vsaj 6 mesecev veljaven potni list.

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.  Rezervacija

  Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.