Koda potovanja: L – Škotska

Kratek opis potovanja: vabljeni v deželo zeleno – modrih obzorij, osupljivih jezer, gora in otokov. Dežela karirastih kiltov, dud, ponosnega srca in srednjeveških mest.

 

Trajanje potovanja: 8 dni

Zanimivosti: modra obzorja, svežina, romantika in skrivnostnost, karirasti kilti in dude, ponosno srce, srednjeveška mesta in gradovi, neverjetni vremenski kontrasti, otok Sky, ki pričara vso lepoto tipične škotske pokrajine, dolg sprehod in obisk čudovite vasi Drumnadrochit, dom razstavnega centra Loch Ness, in grad Urquhart, številni gradovi s čudovitimi parki, Edinburgh, eno najlepših mest na svetu, kjer je svoje zatočišče v začetkih kariere našla trenutno najbolj znana pisateljica J. K. Rowling.

Odhodi: 24.5., 23.6., 7.7., 21.7., 30.7., 15.8., 22.9. 2024

Zagotovljen odhod: 23.6., 30.7. 2024

Način potovanja:

Cena

Cena: že od 1.538 EUR po osebi

Vključeno v ceno:

 • letalski prevoz z vključeno prtljago do 20 kg
 • letališke in varnostne pristojbine,
 • sedem nočitev z zajtrkom,
 • dve večerji,
 • avtobusne prevoze po programu,
 • spremstvo slovenskega vodnika,
 • stroške organizacije potovanja.

V ceno ni vključeno:

 • enoposteljna soba 420 €, v primeru, da potuje 1 oseba je doplačilo obvezno (ob prijavi)
 • rezervacija in vstopnina gradu v Edinburgu 28 € (ob prijavi)
 • rezervacija in vstopnina gradu Urquhart (pri Loch Nessu) 18 € (ob prijavi)
 • doplačilo za transfer v primeru poleta iz Zagreba: 60 € (ob prijavi)
 • doplačilo za transfer v primeru poleta iz Benetk: 76 € (ob prijavi)

DOPLAČILO za manjšo skupino:

 • med 30 in 39 potniki 70 €,
 • med 20 in 29 potniki 120 €,

DOPLAČILA na poti:

 • dodatni izleti ali večerne prireditve: folklorni večer v Edinburgu od 90€ naprej, trajekt v eno smer v primeru lepega vremena Mallaig-Armadale pribl. 15€ po osebi
 • vstopnine 5 – 15€ po muzeju oz galeriji, vstopnine pri programu Škotska I. približno 120€, pričakovane napitnine cc.20€ po osebi

POPUSTI ob prijavi:

 • otrok od 2 – 12 let na dodatnem ležišču 15 % (popust se obračuna ob prijavi 2 odraslih oseb in otroka)

Pot

Kraji: GLASGOW – LOCH LOMOND – INVERARAY – GLENFINNAN, FORT WILLIAM oz. okolica – OTOK SKYE – EILEAN DONAN – LOCH NESS – INVERNESS (AVIEMORE) – BLAIR – PITLOCHRY – ABERDEEN – STONEHAVEN – GLAMIS – STIRLING – EDINBURGH

Program po dnevih

1. DAN
LJUBLJANA /SOSEDNJA LETALIŠČA – GLASGOW ali MANCHESTER

Večerja, nočitev

Po pristanku vožnja po slikoviti pokrajini proti Glasgowu. Sledi ogled mesta in njegovih znamenitosti. Glasgow smo v letu 2021 morda pobližje spoznali zaradi podnebne konference in  velja za enega najlepših mest viktorijanskega obdobja. Mesto je zacvetelo po zaslugi trgovanja s tobakom, čajem in bombažem. Prav tako ga je zaznamovalo ladjedelništvo. Panoramska vožnja do glavnih mestnih znamenitosti: Univerza, Kelvingrove muzej, Hydro Arena, Koncertna dvorana Armadillo,… Ustavili se bomo pri eni najstarejših cerkva Škotske, katedrali Sv. Munga. Ob njej se nahaja zanimiv muzej religij in Viktorijansko pokopališče. Sledi nastanitev v hotelu, večerja in nočitev.

 

2. DAN
GLASGOW – LOCH LOMOND – INVERARAY – GLENFINNAN, FORT WILLIAM oz. okolica

zajtrk, večerja, nočitev

Pot bomo nadaljevali do največjega britanskega jezera Loch Lomond, ki ga opevajo največji pesniki in pisatelji. Foto postanki ob jezeru z očarljivo lepoto, nato nadaljevanje do gradu Inveraray. Ogledali si bomo grad, ki so mu stoletja vladali vladarji klana Campbell.Ta dan ali naslednji dan zjutraj se bomo malenkost posvetili še viaduktu Glenfinnan, ki je po vsem svetu znan zaradi svojega izjemnega inženirstva in verjetno še pomembneje – kot pot do ene in edine – Bradavičarke! Nastanitev v hotelu.

 

3. DAN
OTOK SKYE – EILEAN DONAN

Zajtrk, nočitev

Vožnja po slikovitem zahodnem delu v osrčje škotske pokrajine in do otoka Skye. Razpoloženje na otoku se hitro spreminja. V pokrajini se prepletajo gore, zelene doline, jame, slapovi. Najbolj znano je gorovje Cuillins na jugu otoka, ki ga vidimo iz vseh kotov otoka. Prevzela nas bo avtohtonost otoka. Postanek v bližini gradu Eileen Donan, do katerega se boste lahko sprehodili in ga od zunaj tudi forografirali…

 

4. DAN
LOCH NESS – INVERNESS (AVIEMORE)

Zajtrk, nočitev

Vožnja do jezera Loch Ness, svetovno znanega po pošasti Nessie. Ogledali si bomo visitor center (izvedeli bomo vse o pošasti) in nadaljevali potovanje do ruševin dvorca, ki je bil nekoč eden največjih in najpomembnejših na Škotskem. Sledi vožnja do prestolnice škotskega višavja, mesta Inverness. V bližini leži Culloden Moor, prizorišče bitke, kjer so princa Charlesa porazili Angleži. Bitka se šteje za konec tradicionalne klanovske ureditve.

 

5. DAN
INVERNESS (AVIEMORE) – BLAIR – PITLOCHRY

Zajtrk, nočitev

Vožnja proti gradu Blair, kjer se bomo sprehodili po čudovitem parku, kjer se sprehajajo pisani pavi in race. Sledila bo vožnja do simpatičnega Pitlochryija, kjer si bomo v neposredni bližini ogledali eno od znanih destilarn viskija. Vožnjo bomo nadaljevali čez višavje Grampian po čudoviti dolini reke Dee do kraljeve rezidence Balmoral. (v primeru prisotnosti kraljeve družine ogled ni možen). Po postanku vožnja po razgibani pokrajini do hotela.

 

6. DAN
ABERDEEN – STONEHAVEN – GLAMIS – STIRLING

Zajtrk, nočitev

Pot bomo nadaljevali do ribiškega mesta Stonehaven. V bližini se nahajajo veličastne ruševine gradu Dunnottar, kjer so posneli Hamleta. Nadaljevanje vožnje do gradu Glamis, kjer je kraljica mati preživela otroška leta.Leta 1923 se je Elizabeta poročila s sramežljivim in muhastim princem Albertom, potem ko je zavrnila svoja prva dva predloga. Bila je prva občanka, ki se je čez nekaj stoletij zakonito poročila v kraljevo družino. Hčerki, Elizabeth in Margaret, sta se rodili leta 1926 in 1930. Po ogledu vožnja v Scone – nekdanjo rezidenco škotskih kraljev in naprej do Stirlinga, kjer so kronali škotske kralje. Nočitev.

 

7. DAN
EDINBURGH

zajtrk, nočna vožnja

Dan bomo namenili spoznavanju Edinburgha, ki leži ob južni obali zaliva Firth of Forth. Legenda pravi,da je mesto nastalo na sedmih gričih. Sprehod čez staro mestno jedro, ki se nahaja na delu vulkanskega stožca in ogledi: Royal Mile, Holyrood, kraljeva palača, katedrala St. Giles, parlament,… Največja znamenitost mesta je utrjen grad, ki ga letno obišče več kot milijon ljudi. Prosto za ogled gradu, kjer se nahaja več muzejskih zbirk, med njimi tudi Kronska soba, zakladnica najstarejših kronskih draguljev v Evropi. V neposredni bližini si lahko privoščite še obisk Camere Obscure.Nekaj časa bomo imeli tudi za sprehod po znameniti Princes Street. Ob njej se nahaja najvišji spomenik kakšnemu pisatelju na svetu, na njej je Jenners, najstarejša neodvisna blagovnica na svetu. Prosto za nakupe in samostojno raziskovanje mesta. Prenočevanje v okolici Glasgowa.

 

8. DAN
GLASGOW ali MANCHESTER – LJUBLJANA oz. bližnje letališče

Po zajtrku odhod na letališče in polet proti domu.

Pomembno

Tretje dodatno ležišče v troposteljnih sobah ni enakovredno osnovnemu ležišču.

Cene vstopnin so informativne in se lahko spremenijo. Vključeni so stroški rezervacije termina. V primeru, da pride do spremembe predvidenih ur poleta, program prilagodimo. Izvedba je lahko v obratnem vrstnem redu, vsebina ostaja nespremenjena.

Povpraševanje

V primeru dodatnih vprašanj, nas prosim kontaktirajte.  Rezervacija

  Za oddajo rezervacije izpolnite spodnji obrazec.